ISPARTA ECZACI ODASI

SGK SIKÇA SORULAN SORULAR


Dikkat:  Bu duyurudaki anlatımlar odamıza ulaşan soruların odamız komisyonu tarafından verilen cevaplarıdır.

 

 

1) IMURAN VE SANDIMUM TABLETLER;

 

Ek-2 Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesi 15.2. Behçet hastalığı maddesinin altında immünsüpresif ilaçlar yıldızlı olduğu için endikasyon uyumuna bakılacak ilaçlardır. Aynı ilaçların  http://www.iegm.gov.tr/Folders/file/Endikasyon/B%C3%96L%C3%9CM%20II.doc adresindeki izin gerektirmeyen endikasyonlarda  Behçet hastalığı göz tutulumu (üveit …) yer aldığı için sadece Üveit gibi Behçet hastalığından kaynaklı göz hastalıklarında ödenir.

 Behçet hastalığında ÖDENMEZ.

 

 

2)Raporlu reçetelerde 1 kutu 90 lık yerine 3 kutu 30 luk ilaç verilemez (toplam fiyat daha az olsa bile)

 

 

3)MAJİSTRAL İLAÇLAR

          6.1.1.Ç nin 1. md. “ Majistral İlaçlar en fazla 10 günlük tedavi dozunda reçetelendirecek olup bu durun ve tedavi amaçlı olduğu hekim tarafından reçete üzerinde belirtilecektir.” Göre majistral tarifin altında TEDAVİ AMAÇLIDIR yazacak ve içeriğindeki birden fazla merhemler 10 günlük tedavide kaç kutu ödeniyorsa max. o adette majistral sadeleştirilip hazırlanacaktır.

      ÖRNEk 1   içeriğinde Advantan pomad  5 kutu yazıyorsa (Advantan pomad medula nın ilaç bilgisi bölümündeki ekranın sağında yer alan kullanım süresi 5 gün yazdığı için) 2 adet verilecek ve majistral tarife bu adete göre yeniden hesaplanacaktır.

 

     ÖRNEK 2   içeriğinde bactroban krem 2 kutu yazıyorsa kullanım süresi 5 günlük olduğu için  2 kutu verilebilir.

     ÖRNEK3  içeriğinde fito krem  4 kutu  yazıyorsa kull süresi 10 günlük olduğu için 1 kutu olarak verilir ve tarife yeniden hesaplanır.

 

 

4)SUT ta hangi ilaçlar için günlük süre belirtilmesi gerekiyorsa o ilaçlar için 1 den fazla verildiğinde günlük süre belirtilecektir.Bunun dışında süre veya geniş yüzey gibi ibarelere gerek yoktur.

 

            Anemi , yanık , sistemik olmayan mantar , reflü , GIS ülserleri , retinoidler(dermatologların yazabildiği),ve taburcu reçetelerinde  maxımum 1 aylık dozda kaç kutu verilebiliyorsa o kadar verilebilir ve süre belirtilmek zorundadır. Bu ilaçlar 1 kutu yazıldıysa veya çok çıkan ambalajından da 1 kutu yazıldıysa süre belirtilmesine gerek yoktur.Ayrıca danıştayın kaldırdığı kalem ve kutu sınırlaması bu ilaçlar için UYGULANAMAZ. 

 

5) DANIŞTAY IN KALDIRDIĞI 6.1.1.Ç NİN 1. MADDESİ 1.CÜMLESİ İLE İLGİLİ

 

Bu konu ile ilgili kalem ve kutu sınırlaması YOKTUR. Ancak 1 den fazla kutu verilirken ilacı prospektüsündeki kullanım şekli ve dozu bölümüne ve endikasyona bakmak gerekmektedir

ÖRNEĞİN

            1-Teşhis pnömoni  Avelox tb 3 kutu yazılmışsa ilacın prospektüsünde pnömoni de 10 gün ve günlük kullanım dozu 400mg yazdığı için  sadece 2 kutu verilmelidir

            2- Teşhis myalji  Muscoril 8mg 20 kap 4 kutu yazılmışsa ilacın prospektüsünde kullanım şekli bölümünde 5-7 gün dediği için max 1 kutu verilmelidir.

            3-teşhis romatizmal ağrı  Rheumon jel 4 kutu yazılmışsa ilacın prospektüsünde kullanım şekli bölümünde 3-4 hafta dediği için ve ilacın kullanım süresi (meduladaki ilaç bilgisinden bakılıyor)10 gün dediği için max 3 kutu verilmelidir

 

 ÇOK ÖNEMLİ: Ayrıca Danıştay 6.1.1.Ç nin 3ncü maddesi olan “antiinflamatuvar ve antiromatizmal grubu ilaçların solid-oral formlarının büyük ambalaj kapsamına giren ilaçlar ayaktan tedavide tek uzman hekim tarafından düzenlenen  ilaç kullanım raporuna göre verilir” ibaresini kaldırmadığı için  bu ilaçların TABLET  formları 1 kutudan  fazla adette  VERİLMEMELİDİR. (Yani ağrı kesiciler  1 kutu verilmelidir)

 

6)OSTEOPOROZ E-RAPORLARI

E-raporlarında kmy ölçümleri tarihleri ve skorlarının bölgeleri yazılmalıdır.Bu kısım eksik ise belge eklenmelidir ve mümkünse rapor düzeltirilmelidir.

ÖRN   12.03.2011  L1-4 : 3,12   -------------à UYGUN

12.03.2011        3,12 -------------------à UYGUN DEĞİL  BELGE EKLENMELİ

 L1-4 VEYA L2-4 VEYA FEMUR NECK(BOYNU) VEYA FEMUR TOTAL BUNLARDAN TUTAN HERHANGİ BİRİ YAZILMALIDIR.

 

 

7) ENDİKASYON ARANACAK İLAÇLAR:

     1-    SUT un 6.2 Bazı özel hastalıklara ve ilaç kullanımına ilişkin düzenlemeler maddesi altındaki 6.2.1 – 6.2.38 arasınadki ilaçlar

     2- ek-2/B sadece yatan hastalarda kullanılan ilaçlar

     3 - ek-2/C ayaktan tedavide raporla verilecek ilaçlar

 

8) Bir ilacın varlığı piyasada olup olmadığına veya üretilip üretilmediğine göre değil , o ilacın medula  pasif olup olmadığına göre değerlendirilmektedir.O yüzden reçetede tylol 6 plus yazıldıysa sistemde 100ml i olduğu için  bu verilmelidir.Fakat 100 ml olmadığından dolayı 150ml i verebilmek için doktora düzelttirmek gerekmektedir.

Aynı durum Contratubex 50 gr jel , Fito 20gr kremde  de vb. geçerlidir.

 

 

 

YUKARIDAKİ SORU CEVAP DIŞINDA EN ÇOK KARŞILAŞILAN KESİNTİ SEBEBLERİ:

 

 

1- KARNİTİN ETKEN MADDESİ İÇEREN İLAÇLARIN REÇETELERİ İÇİN REÇETEDE VEYA RAPOR İLAVESİYLE HEMODİYALİZ HASTASI OLDUĞUNUN BELİRTİLMEMESİ.

 

 

2- NÖROJENİK MESANE RAPOR TANISIYLA KULLANILAN İLAÇLAR İÇİN OKSİBUTİNİNİ TOLERE EDEMEYEN YADA OKSİBUTİNİNDEN YANIT ALINAMAYAN HASTA İBARESİNİN REÇETEDE VEYA RAPORDA BELİRTİLMEMİŞ OLMASIDIR (NÖROJENİK MESANE {KATILIM PAYSIZ} İLE ÜRİNER İNKONTİNANS {KATILIM PAYLI} FARKLI TEŞHİSLERDİR))