2009 Yılı Seçimli Olağan Genel Kurul Açılış Konuşması

Değerli Meslektaşlarım;

Mesleğimizle ilgili güncel sorunları değerlendirme olanağı bulduğumuz genel kurulumuza hoş geldiniz.

Mesleki sorunların tartışıldığı, bilgilerin paylaşıldığı, çözümlerin üretildiği yer olan kongremizin, mesleğimize katkı sağlamasını umuyor, katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.

Mali Kongremizi geçtiğimiz yıl 13 Eylül 2008 tarihinde yaptık. O günden bu güne mesleki açıdan sürekli acil gündemlerle uğraş verdik.

Ülkemizdeki Sağlıkta Dönüşüm Projesi çerçevesinde yapılan değişiklikler meslektaşlarımızı sıkıntılara sürüklerken tüm dünyayı etkileyen global mali kriz eczanelerimizi de etkiledi.

Muayene ücretlerinin eczanelerden tahsilatının yapılması hasta ve eczacıyı karşı karşıya getirdi.

Aile hekimliğinin bölgemizdeki pilot uygulaması kendi içerisinde sıkıntıları barındırırken 01/11/2008 tarihinde sevk zinciri uygulamasına 3-4 ilden biri olarak başladık. Süreç içinde bu yanlıştan dönmek durumunda kaldılar.

Aynı günlerde eczane ortaklık kavramıyla arkasından nelerin geleceğini bilmediğimiz sumen altından çıkan koşullu uygulamalar… 6197 sayılı kanun ile ilgili olumsuz gelişmeleri gündeme getirdi.

Bütün bunlar siz meslektaşlarımız ile birlikte biz oda yöneticilerini de rahatsız etti.

28-30/11/2008 tarihinde Ş.Urfa’da TEB 36. Dönem 2. Bölgelerarası Toplantı’da TEB Merkez Heyeti ve 51 Eczacı Odasının ortak görüşü ile miting kararı alındı.

21/12/2008 tarihinde de Ankara Kolej Meydanı’nda 33.000 kişi “ARTIK YETER” dedi.

15. Bölge Isparta – Burdur Eczacı Odası olarak bu mitingde 350 kişilik eczacı ve personeli görev aldı. Buna katılan ve organizasyonda görev alıp katkı sağlayan tüm meslektaşlarıma şahsım ve odam adına teşekkür ediyorum.

Sağlıkta dönüşüm programı uygulamaları her yeni gün mesleğimizden bir şeyler götürmekte, sistemin çarpıklığı, eczanelerin üstüne binmektedir. Bu konuda sürekli uyanık olmak, birlik beraberlik içinde mücadele etmek zorundayız.

SGK 2009 ilaç alım protokolü e-sözleşme ile eczaneleri baskı altına alma politikası güttü. Büyük uğraşlar vererek e-sözleşme tehdidini atlatıp sözleşmelerimizi süresinde yenileyerek yeni protokolde de bazı kazanımlar elde ederek örgütsel gücün devamlılığını sağladık.

Ancak bizlere ekonomik yük getiren kamu kurum iskontoları, ilaç fiyat düşüşleri, eşdeğer bandının aşağı çekilmesi, hepimizi sıkıntıya sokarken buna birde ticari iskontoları yok sayan ilaç firmaları eklendi.

TEB Merkez Heyeti ticari iskontoları geri kazanım için ilaç firmaları ile görüşmeleri sürdürdü. Bazı firmalardan kazanım elde edilirken, kendilerini dünya devi gören bazı firmalar ise satış şartını biz belirleriz diyerek konudaki hassasiyetimizi algılayamadılar.

Süreç gösterdi ki; biz oda yöneticileri ve siz meslektaşlarımızın dik duruşu ile bir bir firmalar dize geldi. Şartlar taleplerimiz doğrultusunda düzeltildi.

Bu şunu gösterir ki siz meslektaşlarım ve biz oda yöneticileri bir olduktan sonra tek yürek tek ses ile güçbirliğimizle daha çok kazanım elde edeceğimize inanıyor ve sizlere güveniyorum.

Desteklerinizden dolayı da ayrıca teşekkür ediyorum.

Önümüzde yapılacak daha çok proje ve ideallerimiz var. Eczacıların sağlıkta hizmet sunucu vasfını kazandığımız gibi; meslek hakkının da tanındığı, reçete bazında meslek hakkı bedeli alacağımız günler çok uzakta değil.

Birlikteliğimizi bozamazlar, her türlü baskı ve sıkıntıya göğüs verip mücadele ile elde ettiğimiz kazanımlara sahip çıkıp haklarımızı sonuna kadar kullanmalı, örgütsel gücümüze güç katıp kararlılığımızı daha fazla gösterip mesleğimize sahip çıkmak zorundayız.

Bizler günlük sıkıntılarla boğuşurken resmin bütününü kaçırmamalıyız.

Birlik ve beraberlik içerisinde hareket edip; meslek örgütümüze ve bizlerin kuruluşu olan kooperatiflere sahip çıkarak, mesleğimizin yarınlarına belirleyici olmaya hepinizi davet ediyorum.

Bizlerin bugünkü örgütlü gücü yarınlarda dayatılan sorunları bertaraf etmekte belirleyici olacaktır.

Hep birlikte yapacak daha çok işimiz var. Mesleğimizi hak ettiği yere getirmek hepimizin tarihi görevidir. İnancımız o ki; mesleğimiz insanlık tarihi var oldukça olacaktır.

Bizler sizlerin desteği ile bu tarihi görevin sorumluluğunu üstlenmeye hazırız.

En içten dileklerimle hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum.

Ecz. R.Ziya ÖRMECİ